Inainte de anul 1989 karate-ul s-a desfasurat foarte mult timp in ilegalitate facand ca aceasta miscare sa nu poata fi niciodata cu adevarat unita. Pentru ca nu exista documente oficiale care sa ne ofere cronologia corecta a evolutiei miscarii de karate din Romania este dificil de stabilit veridicitatea acestor evenimente existand riscul ca informatiile transmise de la o generatie la alta sa fie mai mult sau mai putin reale.In regimul totalitar aceata disciplina s-a desfasurat doar in cateva centre puternice ale tarii spre deosebire de prezent cand este raspandita aproape in orice localitate. Karate-ul a fost intampinat inca de la inceput de o opozitie dura din partea militiei, a securitatii si chiar a opiniei publice, ultima considerand inca mult timp ca aceasta este echivalenta bataii de strada si a huliganismului.
In 1982, Consiliul National pentru Educatie fizica si sport interzicea, prin lege, practicarea karate - ului in Romania .
Cei devotati miscarii au continuat insa antrenamentele si au gasit metode de a "pacali" legea fie prin schimbarea locatiilor de antrenament cat mai des, fie prin mascarea activitatii sub titulaturi ca "gimnastica de intretinere, auto-aparare, culturism, judo sau dans modern".
Totusi, aceasta disciplina in ciuda conditiilor vitrege reuseste sa obtina rezultate spectaculoase, participand la seminarii nationale, internationale si inclusiv Cupe Internationale si reusind chiar sa mareasca numarul de adepti.
Incepand din primele luni ale anului 1990, karate-ul din Romania a trecut in legalitate si s-au organizat primele structuri nationale de conducere. A luat nastere Federatia Romana de Arte Martiale (FRAM) .,in care si-au gasit locul toate disciplinele cu caracter de "arte martiale". S-a creat si un departament de karate, cu sectii pentru fiecare stil in parte.
In urmatorii ani au avut loc primele concursuri oficiale, primele campionate nationale, s-a depus o mare activitate de organizare si de raspandire a karate-ului. S-au organizat tabere de antrenament si de arbitraj, au fost invitati maestri de prestigiu si ceva mai tarziu au inceput sa apara rezultatele in competitiile internationale.
Pe langa aceste aspecte pozitive au existat si altele mai putin placute cum ar fi rivalitatile dintre diverse grupari precum si aspecte legate de promovarea si acordarea de grade unor sportivi mai putin competenti in dezavantajul altora, valorosi.
Legat de istoria Shorin Ryu in Romania , primii pasi privind introducerea acestui stil in tara au fost facuti de Sensei Florin Patrascu in 1980, ajutat fiind si de posibilitatea de a calatori in Europa in interes de serviciu luind astfel contact in mod direct cu practicantii Shorin Ryu din strainatate.