English

English


Romana
Evenimente
          Inainte de anul 1989 karate-ul s-a desfasurat foarte mult timp in ilegalitate facand ca aceasta miscare sa nu poata fi niciodata cu adevarat unita. Pentru ca nu exista documente oficiale care sa ne ofere cronologia corecta a evolutiei miscarii de karate din Romania este dificil de stabilit veridicitatea acestor evenimente existand riscul ca informatiile transmise de la o generatie la alta sa fie mai mult sau mai putin reale.In regimul totalitar aceata disciplina s-a desfasurat doar in cateva centre puternice ale tarii spre deosebire de prezent cand este raspandita aproape in orice localitate. Karate-ul a fost intampinat inca de la inceput de o opozitie dura din partea militiei, a securitatii si chiar a opiniei publice, ultima considerand inca mult timp ca aceasta este echivalenta bataii de strada si a huliganismului.
          In 1982, Consiliul National pentru Educatie fizica si sport interzicea, prin lege,  practicarea  karate - ului in Romania .
             Cei devotati miscarii au continuat insa antrenamentele si au gasit metode de a "pacali" legea fie prin schimbarea locatiilor de antrenament cat mai des, fie prin mascarea activitatii sub titulaturi ca "gimnastica de intretinere, auto-aparare, culturism, judo sau dans modern".
             Totusi, aceasta disciplina in ciuda conditiilor vitrege reuseste sa obtina rezultate spectaculoase, participand la seminarii nationale, internationale si inclusiv Cupe Internationale si reusind chiar sa mareasca numarul de adepti.
             Incepand din primele luni ale anului 1990, karate-ul din Romania a  trecut in legalitate si s-au organizat primele structuri nationale de conducere. A luat nastere Federatia Romana de Arte Martiale (FRAM) .,in care si-au gasit locul toate disciplinele cu caracter de "arte martiale". S-a creat si un departament de karate, cu sectii pentru fiecare stil in parte.
             In urmatorii ani au avut loc primele concursuri oficiale, primele campionate nationale, s-a depus o mare activitate de organizare si de raspandire a karate-ului. S-au organizat tabere de antrenament si de arbitraj, au fost invitati maestri de prestigiu si ceva mai tarziu au inceput sa apara rezultatele in competitiile internationale.
   Pe langa aceste aspecte pozitive au existat si altele mai putin placute cum ar fi rivalitatile dintre diverse grupari   precum si aspecte legate de promovarea si acordarea de grade unor sportivi mai putin competenti in dezavantajul altora, valorosi.
   Legat de istoria  Shorin Ryu in Romania , primii pasi privind introducerea acestui stil in tara au fost facuti de Sensei Florin Patrascu in 1980, ajutat fiind si de posibilitatea de a calatori in Europa in interes de serviciu luind astfel contact in mod direct cu practicantii Shorin Ryu din strainatate.
   Prietenia dintre Sensei Patrascu si Sensei Alexandru Dumitru l-a determinat pe acesta din urma sa inceapa sa studieze acest stil inca din 1981. Asociatia Shorin Ryu Karate Do Romania a fost fondata in anul 1987 activand in doua dojo-uri ,Casa Armatei din Targoviste si Scoala Generala nr.4 din Pucioasa,instructor fiind Sensei Alexandru Dumitru.                  
    Sensei Alexandru Dumitru (7 Dan)  se antreneaza in artele martiale de la varsta de 14 ani.
Istoric  Romania
ÒCopyright Asociatia Shorin Ryu Karate Do Romania.All Rights Reserved 2007
Top
 
   Initierea sa in tainele artelor martiale a fost facuta de Sensei Kamiloo , care era student la Universitatea din Ploiesti si cu care a studiat ju-jitsu, judo si nunchaku avandu-l totodata profesor de judo si pe Sensei Constantinescu din Campina, Prahova pana in anul 1977.
   In 1977, Sensei Dumitru a ales sa devina militar de cariera avand aceasta ocupatie pana in anul 2009. In perioada 1977-1979 a practicat ju-jitsu militar si judo.
Alexandru , 16 ani
   Din 1979 pana in 1981 Alexandru a continuat sa se antreneze si in ju-jitsu si in karate Sankukai cu Sensei Tawada, inginer japonez stationat la Targoviste si cu Sensei Lazaroiu, ofiter in armata. Dupa plecarea lui Sensei Tawada din Romania, a inceput sa studieze Matsubayashi Shorin Ryu dupa cartea marelui maestru Shoshin Nagamine "Esenta Karate-ului din Okinawa".
   Sensei Alexandru Dumitru este membru fondator al Federatiei Romane de Arte Martiale (F.R.A.M.), federatie infiintata in anul 1990 si care a organizat in 1992 prima competitie legala de karate la ea participand diferite stiluri incluzand printre altele Shotokan, Goju Ryu, Shito Ryu, Wado Ryu, Shorin Ryu.
   Urmatorii 10 ani, Alexandru a continuat ca membru WUKO  si a antrenat multi studenti (inclusiv militari) , impreuna castigand numeroase trofee in competitii nationale,europene si mondiale, in sistem semi-contact si full-contact
   
Alexandru , 22 ani
   In 1998, dupa multi ani de practica si pasiunea pentru Nunchaku a creat doua kata: Alex Dai Ichi ,Alex Dai Ni.
    In 2000 Sensei Dumitru incepe sa corespondeze prin Internet cu Sensei Patrick Beaumont  din Irlanda , acesta invitindu-l la Dublin sa participe impreuna cu lotul national de Shorin-Ryu la Campionatul European USKK . Aici se va intalni si cu Sensei Phillip Koeppel, 10 Dan, director al USKK International.
   Sensei Alexandru Dumitru este presedintele Asociatiei Shorin Ryu Karate Do Romania si director USKK pentru Romania.
   
Koeppel_Dumitru
Irlanda 2002
La Marea Neagra cu fiica, Alexandra
Irlanda 2002
   Din 1990 pana in prezent a participat la diferite stagii de pregatire in karate Okinawa si kobudo cu maestri ca: